2019 m. balandžio 20 d., šeštadienis

Chia sėklų šalutinis poveikis



Mano vyras išvertė iš anglų kalbos informaciją apie šalutinį chia sėklų poveikį. Ačiū jam už tokį darbą ir skirtą tam ilgą vakarą.

Šaltinis nr1:
https://doctor.ndtv.com/living-healthy/the-truth-about-chia-seeds-1797105


2018 sausio 8 d.
       Jei vartojate chia sėklas, tai turėtumete žinoti tai. Didelis chia vartojimas gali sukelti uzdegiminius procesus. Dazniausiai gyvulines kilmes produktuose yra sutinkamos OMEGA 3 sociosios rugstys, taciau butent alfa-linoline rugstis (ALA) yra didele sudedamoji chia seklu dalis. Tai yra naudojama marketinge reklamuojant chia seklas. Taciau alfa-linoline rugstis yra klasifikuojama kaip polinesocioji riebalu rugstis ir yra labai reaktyvi. Del to ja patariama vartoti labai mazais kiekiais, kadangi jos reaktyvumas gali sukelti uzdegiminius procesus ir audiniu pazeidima.
       Fitatai sumazina chia maistine verte. Chia seklose yra retai sutinkamo mineralo magnio ir labai zmogui reikalingo kalcio. Taciau chia seklos yra visa eile fitochemikalu dar zinomu kaip antinutrientai (anti-maistines medziagos) kurie neleidzia isisavinti minetu mineralu.

Šaltinis nr2:
https://www.bustle.com/articles/88621-5-chia-seed-side-effects-that-you-probably-were-not-aware-of-because-its-possible-to
2015 birzelio 9 d.
Penki chia seklu salutiniai poveikiai, apie kuriuos nezinojote.
1. Chia seklu vartojimas gali sukelti zarnyno problemas tokias kaip viduriu uzkietejimas, diareja, viduriu putimas.
2. Chia seklose esanti alfa-linoline omega rugstis gali sukelti kraujo suskystejima ir gali sumazinti kraujo spaudima, o ypatingai jeigu jus jau kamuoja zemas kraujospudis, reikia saugotis chia seklu vartojimo.
3. Nors chia reguliuoja cukraus kieki kraujyje, ji gali pavojingai sustiprinti insulininiu vaistu poveiki, jeigu sergate diabetu ir vartojate vaistus insulino pagrindu.
4. Nors alergines reakcijos i chia seklas yra retas reiskimys, taciau cia pateikiame keleta simptomu, kad galite buti alergiski chia sekloms. Sios alergijos simptomai- niezulys, odos dilgeline liga, nuolat asarojancios akys. Taip pat gali buti sunkumas kvepuojant, vemimas, diareja ir liezuvio sutinimas.
5. Potencialus poveikis nescioms moterims. Nors poveikis nesciosioms nera zinomas, taciau yra patariama nestumo laiku visiskai nevartoti chia seklu.



Šaltinis nr3:
http://paleoforwomen.com/4-dangerous-myths-about-chia-seeds-4-dangerous-myths-about-chia-seeds/
2015 lapkricio 5
Keturi pavojingi mitai apie chia seklas.
Mitas nr 1. Chia seklos turi daug maistiniu medziagu. Is pirmo zvilgsnio jos atrodo fantastiskai- kalcis, magnis, manganas, forforas, cinkas, vitaminai B1, B3, B6. Taciau. Chia seklose yra visa eile fitochemikalu (dar vadinamu antinutrientais), kurie sumazina siu seklu maistine verte. Chia seklos yra koncentruotas fitatu saltinis. Fitatai surisa minetus mineralus ir vitaminus. Kai antinutrientai surisa sias maistines medziagas, jos negali buti pasisavinamos jusu organizmo ir buna pasalinamos su ismatomis. Antinutrientai gali taip pat susiristi su kitais mineralais jusu maiste. Jeigu valgote salotas su kepsniu, tai antinutrientai vagia naudingas medziagas is siu valgiu taip pat. Maza to, chia seklos yra zinomos, kaip vitamino B saltinis. Taciau augalini B vitamina zmogaus organizmas pasisavina labai sunkiai ir todel chia seklos negali buti vertinamos kaip vitamino B saltinis apskritai. Trumpa tariant- chia seklu maistine verte yra mitas. Ne tik kad chia seklose esancios maisto medziagos negali buti isisavinamos, bet antinutrientai vagia maistines medziagas is kitu jusu valgomu maisto produktu.
Mitas nr2. Chia seklose yra daug OMEGA 3 rugsciu. Tai yra svarbus mitas. Sis mitas yra taikytinas chia sekloms taip pat ir linu semenu sekloms. Kuomet augalas yra vadinamas turintis "daug omega rugsciu" reikia i ta teigini labai atsargiai ziureti. Tai yra todel, kad augalines kilmes omega rugstys yra alfa-linolines rugstys (ALA). Taciau labiausiai reikalingos zmogui rugstys yra EPA ir DHA. Jos randamos tiktai gyvulines kilmes produktuose. Organizmas gali paversti ALA i EPA ir DHA, bet labai mazu procentu. Alfa-linoline rugstis (ALA) yra polinesocioji rugstis ir del to yra labai reaktyvi. Tai reiskia, kad ji oksiduojasi jau budama jusu organizme ir tai sukelia ankstyva organizmo senejima, uzdegiminius procesus ir audiniu pazeidima.
Mitas nr3. Chia seklose yra daug pluosto ir baltymu. Taip, chia turi daug pluosto, taciau pluosto svarba yra pernelyg padidinta. Kam jums reikalingas tas pluostas? Kad uzkimsti savo zarnyna? Jei jusu zarnyno flora yra sveika, tai jums nereikia dideliu kiekiu pluosto. Yra daug sveikatos problemu, kurios gali sukelti viduriu uzkietejima, bet jis nera sprendziamas padidintu augalinio pluosto vartojimu. Augalinis pluostas gali buti naudojamas kaip greitas problemos issprendimo budas, jei viduriai uzkieteje, bet tai nera ilgalaikis problemos sprendimo budas. Jus gaunate visa reikalinga augalini pluosta suvalgydami kelis vaisius ir darzoves per diena. Butent per daug netirpaus augalinio pluosto, kuri turi chia seklos vartojimas turi abrazyvini efekta zarnynui ir storajai zarnai, kas gali sukelti uzdegimine zarnyno bukle tokia, kaip ulceratyvus kolitas. Chia seklos turi savyje baltymu, taciau tai yra nepilnaverciai baltymai. "Nepilnaverciai" reiskia, kad tuose baltymuose nera visu reikalingu zmogaus organizmui amino rugsciu. Pilnavertis baltymas yra tik gyvulines kilmes produktuose. Vienintelis augalas, kuris turi pilnaverti baltyma yra Bolivine balanda (angliskai- quinoa). Jokie kiti augalai neturi pilnavercio baltymo. Nepilnaverciai baltymai taip pat gali buti vartojami zmogaus mityboje, taciau reikia vartoti skirtingus augalus savo dietoje, kad gauti visas reikalingas amino rugstis.
[Mano- Virginijos- pastaba: kad ir neturi jokie augalai itin kokybisko baltymo, pakanka tu baltymu kuriu yra vaisiuose darzovese, seklose, aminorugsciu juk reikia organizmui, o aminorugsciu kiek turi zaliu salotu lapai tereikia pasidometi. Va kodel reikia atsirinkti ypac saliska info. Del visu reikalingu aminorugsciu: yra ju kvinojoje - bolivineje balandoje, bet yra dar daug kur kitur, ieskokite moksliniu studiju, patys kas profesionalai atlikite mokslines studijas. Organizmas reikalingas medziagas pasigamina pats.]


Mitas nr 4. Hormonu balansas.
Soja, linu semenys ir chia seklos yra labiausiai hormoniniai maisto produktai. Juose yra dideli kiekiai lignanu, kas yra augalines kilmes etrogenai. Augalines kilmes etrogenas yra vadinamas fitoestrogenas. Nors tai nera tikras gyvulines kilmes hormonas, bet zmogaus kune ji hormonaliniai receptoriai identifikuoja kaip moteriska hormona estrogena. Vartojant fitoestrogenu turinti maista yra sukeliamos padidintam estrogenu kiekiui budingos problemos- pre-menstruacinis sindromas, endometrioze, nuotaikos svyravimai, kuno mases padidejimas ir depresija. Taip pat fitoestrogenai manoma jog gali sukelti moterims kruties vezi ir slapimtakiu vezi, nors oficialiai sprendimas siuo klausimu dar nezinomas, bet tai galima matyti is metu metais nesibaigianciu debatu vezio tyrimo centruose.

Šaltinis nr4:
http://peakmodernliving.com/3-reasons-chia-seeds-and-flaxseeds-are-not-the-superfoods-you-think-they-are
autorius Alex Peak
Trys priezastys chia seklos ir linu semenys nera supermaistas, nors jus taip ir galvojate.
1. Juose yra sveikatai reikalinga OMEGA 3. Tikrai?  Taip, chia seklos ir linu semenys turi savyje omega3 rugsties, taciau ar ta rugstis yra isisavinama musu organizme? Omeg 3 yra triju skirtingu formu. Labiausiai populiarios yra sios, kurios ir reikalingos jusu organizmui- dokosahexaenoine rugstis (DHA) ir eikosapentaenoine rugstis (EPA). Sios rugstys yra randamos daugelyje zuvu. Omega 3 forma esanti chia seklose ir linu semenyse yra alfa-linoine rugstis (ALA). Universitetiniai tyrimai su zmonemis parode, kad tik iki 5% ALA pavirsta i EPA ir maziau, nei 0,5% ALA yra paveciama i DHA. Tai yra labai zemas konversijos lygis ir chia seklos ir linu semenys is viso negali buti laikomi omega rugsciu saltiniu.
2. Chia seklos ir linu semenys turi ispudinga mineralu kieki savo sudetyje. Taciau ar tie mineralai yra jusu organizmo pasisavinami? Chia seklos ir linu semenys turi savyje antinutrienta fitino rugsti. Nors si rugstis pati savaime nera kenksminga organizmui, taciau ji trukdo pasisavinti maistines medziagas is maisto.
3. Chia seklu ir linu semenu salutinis poveikis. Daktaras Loren Cordain savo knygoje "Paleo atsakymas" sako, kad reguliarus chia seklu vartojimas gali sukelti uzdegimini procesa zarnyne ir taip pat sukelti nuolat pasikartojancia diareja.


Šaltinis nr5:
https://academic.oup.com/jn/article/134/4/919/4757173

The Journal of Nutrition, Volume 134, Issue 4, April 2004, Pages 919–922
https://doi.org/10.1093/jn/134.4.919
Alfa-linoline rugstis (ALA) sumazina sirdies koronariniu ligu rizika, taciau padidina prostatos vezio rizika.

3 komentarai:

  1. Antanas Žemaitis jaučiasi gyvas.
    13 val. ·

    #Kąvalgote
    Kai kam gali vėl nepatikti - "tai ką tada valgyti?" - iš tos serijos, maždaug 😊
    Ir jeigu rimtai, tai sėklos - augalų "vaikai", kai kurie apsaugoti (su luobelėm/kevalu), o kai kai kurie "nuogi". Sėklos – kruopščiai gamtos saugomas produktas. Jose veikia tam tikri gynybiniai mechanizmai, kurie net ją suvalgius padeda išlikti sveikai reproduktyvinei sėklos daliai, keliaujančiai per virškinamąjį traktą, o šis procesas sukelia nemažai žalos. Tie "nuogi" patys pavojingiausi, nes...kai kurie "ginkluoti", pavyzdžiui, taninais (yra kartūs). Kiti turi fitatų (fosforo rūšis augaluose) trukdančių maistinių medžiagų įsisavinimui. #Fitatai yra nesuvirškinami, mineralines medžiagas prisijungiantys dariniai (vagia iš jūsų organizmo, taip sunkiai susiorganizuotus organinius mineralus!), kurie randami grūdų luobelėse, ankštiniuose augaluose, riešutuose ir sėklose. Fitatai, patekę į organizmą susijungia su mineralais ir formuoja nevirškinamus junginius. Taigi, nepaisant to, kad ankštiniai produktai turi daug mineralinių medžiagų, įskaitant kalcį, magnį, geležį ir cinką, fitatai neleidžia organizmui jų įsisavinti! Susiformuoja nevirškinami dariniai. Taip pat gali slopinti geležies absorbciją - na, siekdami atbaidyti "plėšrūnus" šitaip apsisaugo savo "vaikus" sėklas, augalai ;) Kita ankštiniuose produktuose randama medžiaga - lektinai. #Lektinai randami ne tik ankštiniuose, bet ir grūdiniuose produktuose, riešutuose, bulvėse (jos kone visoje EU parduodamos, veisiamos hibridinės!) bei baklažanuose (#hibridas!). Virškinamajame trakte lektinai prisijungia prie baltymų paviršiaus. Tai sutrikdo žarnyno sienelių funkciją ir ilgainiui gali suformuoti “pralaidaus žarnyno sindromą”, bloginti gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyrą, silpninti imuninę sistemą. O juk ankštiniai produktai turi ne tik baltymų, bet ir angliavandenių. Juose esantys #angliavandeniai plonojoje žarnoje nėra pilnai absorbuojami, todėl pradeda vešėti blogosios bakterijos. Šios bakterijos virškina (fermentuoja) ankštiniuose esančius angliavandenius (vadinamus galaktinais), o tokios proceso metu susidaro dujos, pučia pilvą ir kamuoja kiti nemalonūs simptomai 🤢🥴😷 O esantys sėklose, grūduose, riešutuose fermentų #inhibitoriai, slopina virškinimo veiklą - taip sutrikdo "plėšrūnų" žarnyne maisto perdirbimą. Iš augalų perspektyvos žiūrint - tai juos galima suprasti: jei jų "vaikus" ketina valgyti "plėšrūnai" - tai bent jau sukels neigiamas pasekmes "plėšrūnui", kad ateityje atbaidytų jį nuo to augalo, jo "vaikų" (sėklų).
    Sėklų paskirtis Motulėje Gamtoje yra ne Mitybos Poreikio Patenkinimas, o IŠLIKIMAS ir augalo rūšies išsaugojimas. Gamta deda visas pastangas, kad apsaugotų kiekvieną augalo rūšį - tai jos vaikai! Panašu, kad ji tai daro tinkamai, su įvairia priemonių/instrumentų gausa, tačiau žmogus dažnai pamiršta elementarius Gamtos dėsnius ir tokiu būdu kelia pavojų savo sveikatai.

    Būkit Sveiki ir Laimingi
    Aciu Antanui uz komentara :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gabrielius Sevrukas
    2018 m. vasario 25 d.
    Žuvis omega-3 šaltinis, ar tikrai?
    Nei žuvis, nei joks kitas gyvūnas omega-3 pats nesintetina. Omega-3 yra randamas tik augalinės kilmės maiste.
    -Žuvys gauna savo omegą-3 iš egzotinio šaltinio, žinomo, kaip jūros dumblis. Žuvis kuri suvalgė dumblį yra suvalgoma didesnės žuvies, taip gaudama omega-3. Tą žuvis dar didesnės ir grandinė tęsiasi.
    -Norėdami suprasti, kodėl omega-3 suteikia daugybę skirtingos naudos sveikatai, svarbu suprasti, kaip omega-3 veikia organizme. Omega-3 molekulės sudaro dalį ląstelių membranos ir yra svarbios elementų, maistinių medžiagų ir atliekų mainams. Taip pat dalyvauja perdavimuose tarp smegenų ląstelių, reguliuoja imunitetą, bei dalyvauja ląstelės membranos receptoriuose.
    -Jeigu žuvis nevalgė dumblių, jinai omega-3 ir neturi, todėl sakyti, kad žuvis yra omega-3 šaltinis yra neteisinga. Kaip žinome didžioji dalis žuvies randama prekybos centruose yra užauginta fermose. Didžioji dalis žuvies fermose yra maitina kukurūzais ar kitomis grūdinėmis kultūromis. Taigi grūdais maitinta žuvis pakliūna ant jūsų stalo. Vartotojas jokiais būdais negali sužinoti kiek omega-3 ten suras, nebent padarys išsamų tyrimą. Taigi, kad žuvis gautų omega-3 viskas priklauso tik nuo to, kas tas žuvis augina ir ant kiek sąžiningas yra pardavėjas.
    -Laukinė žuvis omega-3 turi tiek kiek buvo suvalgyta dumblių. Taigi tie kiekiai skiriasi ir neaišku kiek gausime suvalgę tam tikrą žuvį.
    -Visų pirma, norint sukurti koncentruotus omega-3 žuvų taukus, gamintojas sunaikina natūralų aliejaus riebalų rūgščių balansą, palikdamas vartotojus be viso omega-3 spektro, taip pat kitų natūralių maistinių medžiagų kurios randamos aliejuje. Be to, gamybos procese dažniausiai naudojami tirpikliai ir ypatingai didelė temperatūra, dėl kurios aliejuje gali susidaryti trans-riebalai.
    -Gamintojai dažnai izoliuoja ir atskiria vieną iš EPA arba DHA. Tačiau, sutelkiant dėmesį į EPA/DHA santykį, neatsižvelgiama į tai, kad visos maistinės medžiagos veikia genų išraiškas ir kartu dirba organizme, kad užbaigtų sudėtingą reakcijų seriją. EPA ir DHA neveikia vieni. Jiems reikia vienas kito ir taip pat kitų omega-3 narių, bei maistinių medžiagų siekiant optimalios naudos sveikatai.
    -Taigi geriausi omega-3 šaltiniai:
    Dumbliai, alyvuogės, linų sėmenys, chia sėklos.
    Dumbliai turi visas 3 omega-3. DHA, EPA ir ALA.

    AtsakytiPanaikinti
  3. nuorodos siam straipsniui :
    http://www.onegreenplanet.org/anima…/omega-three-fish-craze/
    https://omega3innovations.com/…/12-myths-about-omega-3-fis…/
    1. Clarke TC, Black LI, Stussman BJ, Barnes PM, Nahin RL. Trends in the use of complementary health approaches among adults: United States, 2002–2012. National health statistics reports; no 79. Hyattsville, MD: National Center for Health Statistics 2015.
    2. Flaxseed and flaxseed oil (Linum usitatissimum). Mayo Foundation for Medical Education and Research. Mayoclinic.org.
    3. Scherr C, Figueiredo VN, Moura FA, Sposito AC. Not simply a matter of fish intake. Current Vascular Pharmacology. 2015;13(5):676-8.
    4. Stephen NM, Jeya Shakila R, Jeyasekaran G, Sukumar D. Effect of different types of heat processing on chemical changes in tuna. Journal of Food Science and Technology. 2010 Mar; 47(2):174-81. doi: 10.1007/s13197-010-0024-2.
    5. Lee YH1, Bae SC, Song GG. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and the treatment of rheumatoid arthritis: a meta-analysis. Archives of Medical Research. 2012 Jul;43(5):356-62. doi: 10.1016/j.arcmed.2012.06.011. Epub 2012 Jul 24.
    6. Ismail Adam. Omega-3s and cognition: dosage matters.NutraIngredients.com. September 7, 2015.
    7. Albert BB, Cameron-Smith D, Hofman PL, Cutfield WS. Oxidation of marine omega-3 supplements and human health. BioMed Research International, vol. 2013, Article ID 464921, 8 pages, 2013. doi:10.1155/2013/464921.
    8. Albert BB et al. Fish oil supplements in New Zealand are highly oxidised and do not meet label content of n-3 PUFA. Scientific Reports 5, Article number: 7928 (2015) doi:10.1038/srep07928
    9. Fish Oil Standards/Testing Limits from Leading Organizations & Experts. NordicNaturals. http://www.nordicnaturals.com/images/pdfs/ChartTesting.pdf
    10. Deckelbaum RJ, Worgall TS, Seo T. n−3 Fatty acids and gene expression. American Journal of Clinical Nutrition. June 2006 vol. 83 no. 6 S1520-1525.

    AtsakytiPanaikinti