2017 m. sausio 13 d., penktadienis

Vitaminas K kūdikio organizme: kodėl K kiekis natūraliai mažesnis

"INFO APIE VITAMINĄ K.
"Nuostabus pediatras, norėjęs išlikti nežinomu, pateikė keletą pastebėjimų apie naujagimiams leidžiamą vitaminą K:
„Žinote, ko sintetinio vitamino K šalininkai nesupranta? To, kad vaikų (kaip ir visų kitų gyvūnų) organizme žemesnis vitamino K kiekis yra dėl apsauginių priežasčių. Pateiksiu tas mintis iš „bendrojo išsilavinimo“, tačiau pirma jas aptarkime. Beje, tai tinka tiek lašiukams, tiek leidžiamiems preparatams.
Pirma, tam, kad vitaminas K būtų pasisavintas, turi veikti tulžies ir kasos sistemos. Gimimo metu jūsų naujagimio virškinamasis traktas nėra pilnai išsivystęs, todėl jis maitinamas pienu iš krūties ( o kieto maisto negauna tol, kol jam nesukanka bent 6 mėnesiai) ir todėl tame piene yra mažai gerai įsisavinamo vitamino K.Pernelyg didelis vitamino K kiekis gali apkrauti kepenis bei pažeisti smegenis (kaip ir sukelti daugybę kitų pažeidimų). Kūdikiui augant bei vystantis virškinamajam traktui, gleivinei, žarnyno mikroflorai ir fermentų funkcijoms, jis gali įsisavinti didesnš vitamino K kiekį. Mažesnis vitamino K kiekis gimimo metu skamba logiškai?????
Antra, virkštelės kraujyje yra kamieninių ląstelių, apsaugančių kūdikį nuo kraujavimo, bei atliekančių įvarius „pataisymus“ naujagimio kūne. O dabar paklausykit: tam, kad kūdikis gautų šių kamieninių ląstelių, reikia uždelsti virkštelės nukirpimo momentą, o kraujas turi būti skystas, kad kamieninės ląstelės galėtų laisvai keliauti ir atlikti savo funkcijas. Įsivaizduokite, kūdikis turi nuosavą apsauginį mechanizmą, stabdantį kraujavimą bei atstatantį organus... Tai buvo nustatyta tik po to, kai ėmėme naujagimiams leisti vitaminą K.
Trečia, naujagimiai gali turėti žemesnį vitamino K kiekį organizme dėl to, kad jų žarnyne dar nėra bakterijų ir „vitamino K ciklas“ pilnai nefunkcionuoja. Tokiu atveju logiška aplenkti virškinamąjį traktą bei vitaminą K leisti tiesiai į raumenis, tiesa? Tačiau kūdikio inkstai taip pat pilnai nefunkcionuoja.
Ketvirta, nors naujagimių organizme esančio vitamino K kiekis mažesnis nei pas suaugusiuosius, to pilnai užtenka kad nekiltų jokių problemų. Vitamino K profilaktika nėra būtina.
Galiausiai, įvairūs klinikiniai tyrimai patvirtina hipotezę, kad kūdikiai turi įgimtą apsauginį mechanizmą, pateisinantį žemą vitamino K kiekį jų organizme. Nežinau kaip jūs, tačiau aš manau, kad turėtume išsiaiškinti, kodėl taip yra, o ne „suleisti ampulę dabar ir jaudintis dėl to vėliau“.
Ar žinote, kadėl vitaminas K taip siūlomas tėvams ir jų vaikams? Nes farmacijos kompanijos nenori prarasti pinigų, gydytojai nenori, kad jų imtų klausinėti, o Amerikos pediatrijos akademija nenori keisti savo rekomendacijų.
Nuo 1985-ųjų medicinoje žinoma, kad oraliniu būdu gaunamas vitaminas K kraujo kūnelių kiekį pakelia 300-9000 kartų. Leidžiant vitaminą K, kraujas tampa 9000 kartų tankesnis nei suaugusiųjų.
Vitamino K pagalba sutankinus kraują, kamieninės ląstelės turi judėti per dumblą, o ne kraujo kūnelius, kurie leistų ląstelėms pasiekti bet kurią organizmo vietą. Galbūt vieną dieną medikai supras ne tik tai, kad kamieninės virkštelės ląstelės yra svarbios ir naudingos kūdikiui, bet ir tai, kad joms reikalingas skystas kraujas.
Bet kuris embrionas, kaip šlapias rankšluostis stumiamas siauru vamzdeliu, gali patirti sužalojimų įvariose kūno vietose, įskaitant smegenis, ir jam būtinas vidinis atsistatymas. O kamieninės ląstelės patenka į smegenų kraujotakos sistemą. Tiesą sakant, kamieninės ląstelės gali patekti... Bet kur!!! Nepakartojama, sutinkat? Dievas sukūrė sprendimus įvairioms situacijoms. Tiesą sakant, jų yra trys. Antruoju yra faktas, kad naturaliai, per kelias pirmasias kūdikio gyvenimo dienas, jo kraujo krešėjimas yra žemesnis nei įprasta.
Tačiau pediatrai laiko tai „defektu“ ir nori suleisti vitamino K, kuris kraują paverčia 100 kartų tirštesniu nei suaugusiojų. Ši vitamino K injekcija, kaip jie sako (kaip ir tai, kad staigus virkštelės užspaudimas yra saugus ir įprastas, o uždelstas užspaudimas yra nepatvirtinta intervencija), reikalingas todėl, kad kūdikis sukurtas ne taip, ir jei jam nesuleisim vitamino K, jis gali mirtinai nukraujuoti. Ne veltui vitamino K švirkštas guli šalia spaustuko ir žirklių!
Tačiau vienas klausimas išlieka neatsakytu:
Kodėl pirmosiomis kūdikio gyvenimo dienomis kraujo krešėjimas toks mažas? Kodėl kūdikių kraujas toks skystas?
Ar hipotezė, kad skystesnis kraujas leidžia kamieninėms ląstelėms laisviau ir greičiau pasiekti gimdymo metu sužalotas kūno vietas, gali būti teisinga? Galiausiai, kodėl kamieninės ląstelės turėtų skintis kelią per 100 kartų tirštesnį nei suaugusiojo kraują vien tik dėl eilinės adatos?"

3 komentarai:

  1. http://birthofanewearth.blogspot.dk/2016/08/vitamin-k-shot-after-birth-linked-to.html
    leukemija gali sukelt vit K

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tekstas yra rastas facebook tinklalapyje, kvestionuojantys kas netinka, kodel nera nuorodu moksliniu straipsniu, spaudzate www.google.com ir ieskote informacijos. Tai gali buti kaip gaire si informacija. Uz teksto informacija tinklarascio autorius neatsako. Tekstas idetas pamastymui. Kas nores galite ideti priestaraujancia siam tekstui informacija.

    AtsakytiPanaikinti