2013 m. spalio 6 d., sekmadienis

Žaidimai visai šeimai



Geras būdas pasigerinti sau gyvenimą – dvi tabletės :

1.      Ryte atsibusti ir palinkėti sau nuostabios dienos.

2.      Vakare padėkoti sau, t.y. savo aukštesniąjam Aš – pirminiam savo sielos šaltiniui, (tiksliau savo Sielos daliai, esančiai visose dimensijose), už praėjusią dieną.



Žaidimai visai šeimai

Darnios šeimos būna tos šeimos, kurios moka smagiai leisti savo laiką kartu.

Susėdus prie stalo kiekvienas šeimos narys gali garsiai vardinti už ką jis yra dėkingas. Pvz.: šeimos meilė, saulėlydžiai, nosies forma, ausų speneliai, rankenos bumbulas, dviračio rankenos, apvalus stalas. Kiekvienas vaikas tegu sugalvoja už ką daugiau padėkoti.
          Galima garsiai sakyti kiekvienam šeimos nariui atsistojus kalbą: tiesiog kalbėti apie bet ką, kokį nors visiškai atsitiktinį daiktą, dalyką, reiškinį. (Apie charakterio bruožą, apie šypseną, apie dviračio rankenas ir t.t.). Stovint geriau sekasi kalbėti: taip pagerėja vaikų gebėjimas mąstyti, jie gali aiškiau reikšti savo mintis. Jumoras visuomet lydi kiekvieną šeimos vakarą.
          Galima žaisti žaidimą ,,Kas bendra”.  Vaikams paduodami du skirtingi daiktai ir jie tegu stengiasi sugalvoti, atrasti kuo tie daiktai yra panašūs. Pvz. driežas ir telefonas. Jie tikrai nevalgytų magdonalde, ar jie nedeklamuotų eilėraščių ir t.t. Tikslas tokio žaidimo: rasti daug atsakymų (taip lavinamas dešinysis smegenų pusrutulis), o ne vieną bendrą atsakymą gauti, kaip mokoma tradicinėje mokykloje. Nustatyta, kad ikimokyklinukų kūrybiškumas yra žymiai geresnio lygio, nei paauglių. [Buvo tiriamas kūrybiškumas vaikų, paauglių ne tik užsienyje, bet  ir Lietuvoje. Nustatyta, kad kūrybingiausi ikimokyklinio amžiaus vaikai, dar nemažas procentas kūrybiškumo yra pradinių klasių vaikų, o paauglių déjà yra apie 80 % mažesnis kūrybiškumas, nei jaunesnių minėto amžiaus grupių vaikų].
          Žaidimas ,,Linksmas ir liūdnas”. Kiekvienas šeimos narys gali papasakoti savo laimingiausią ir liūdniausią įvykį, nutikusį per dieną. Arba tiesiog tegu papasakoja apie tai, kas buvo jiems geriausia tą dieną ir kas blogiausia. Kartais per trumpą laiką galima sužinoti tiek daug reikalingų ir įdomių dalykų.
          Galima dar žaisti ,,Klausimų žaidimą”. Kiekvienas vaikas gali užduoti patį sunkiausią klausimą, kokį tik jis pajėgus sugalvoti. (Būtinai reikia pagirti vaikus už sugalvotą klausimą). Dažnai būna taip, kad po vakarienės vaikai bėga ieškoti internete atsakymo į savo klausimą, nes net ir suaugusieji nesugeba į jų klausimus atsakyti.
         
          Straipsnis parašytas remiantis informacija iš straipsnio ,,Šeimos tradicijos” , žurnalas ,,Ta pati”, 2012. Nr 4. , remiantis Richard’o ir Linda’os Eyre knygos medžiaga ,,Duok pinigų. Kai vaikai viską nori gauti veltui.”

Galima žaisti visokius žaidimus gamtoje: pvz. Rudenį prikimšti vieni kitiems nukritusių rudens lapų į užantį už kaklo ir pan., galima gimtadienio tortą paleisti plaukti ežeru. Vaikams tokie ypatingi ivykiai įsimintini bus visam gyvenimui, beje, jie savo vaikams irgi dovanos taip daug nuostabių akimirkų. Labai svarbu ne tik jaunesnio amžiaus vaikams, bet netgi vyresniems ir paauglio amžiaus sulaukusiems vaikams veikti ką nors kartu šeimos rate. Tėvams ir vaikams  tai atveria kelius į lengvesnį tarpusavio bendravimą . Veikiant ką nors kartu sutvirtinami šeimoje vaikų ir tėvų tarpusavio santykiai, branginamas savo paties laikas praleistas kartu su artimais žmonėmis.

Su Meile, pagarbiai – Virginija Luko

Galima dar sugalvoti įviarų šešėlių teatrą, čia įdedu gražų pavyzdį, bet galima tiesiog su rankomis juokingai žaisti ir matyti ant sienos vaizdus. Tai būtų dar vienas iš daugelio žaidimų.

http://www.tavovaikas.lt/vaikas/vystymasis/zaidimai-su-smeliu-vaikus-gali-gydyti.d?id=61240089


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą